Предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике средњих школа – Тршић 2023.

Предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике средњих школа – Тршић 2023.

Министарство просвете Републике Србије, Научно-образовни културни центар „Вук Караџић” у Тршићу и Друштво за српски језик и књижевност Србије организовали су предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике који су у току школске 2022/23. године освојили прва места на Републичком такмичењу из књижевности „Књижевна олимпијада” (Сремски Карловци) и Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе (Тршић). Ученици другог, трећег и четвртог разреда средње школе су боравили у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, у периоду од 15. до 22. октобра 2023. године. Руководиоци предавања и радионица су проф. др Весна Ломпар, председник Друштва за српски језик и књижевност Србије, и проф. др Славко Петаковић, заменик председника Друштва за српски језик и књижевност Србије. За улогу координатора ученичке и предавачке групе био је задужен др Милан Вурдеља.

Предавања и радионице обухватиле су два поља – српски језик, са темом: Језичке промене у говору младих, и књижевност, са темом: Тумачење књижевног дела. Ученици су били подељени у две групе, ради ефикаснијег извођења наставе. Свакој групи је одржано 10 часова предавања у трајању од 90 минута и 10 часова посвећених радионицама у трајању од 45 минута. Предавачи су сарадници Друштва за српски језик и књижевност Србије: мср Ивана Васиљевић, Милица Тимић, Сања Палевић; и др Милан Вурдеља, асистент на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима.

Позиву да присуствују предавањима и радионицама одазвао 31 ученик: Исидора Живановић (Шабац), Даница Белић (Нови Сад), Милан Дивац (Трстеник), Тадија Бајкић, Маша Рајић, Марко Марински, Лорета Хаџи-Паунковић, Ана Савић, Теодора Турањанин, Ана Тошић, Јована Петрић, Николина Живановић, Андријана Зећири, Лена Савковић, Ана Комлен, Хана Мириловић (Београд), Дуња Костић, Уна Жунић (Панчево), Ксенија Кизић (Чачак), Софија Ђорђевић (Пирот), Јелена Милошевић (Власотинце), Тијана Савић, Лена Петрић (Краљево) Филип Репман, Вељко Иђушки (Сомбор), Јана Марић (Смедерево), Доротеја Бошковић, Маша Андрејић (Крушевац), Јована Колаковић (Горњи Милановац), Сандра Басарић (Смедеревска Паланка), Исидора Грујић (Крагујевац).

Поред предавања и радионица, за ученике су организовне слободне активности: посета Вуковој кући, посете радионицма старих заната, обилазак Музеја језика и писма и Музеја калиграфије, а уживали су и у слободном времену намењеном за дружење. Поклоњене су им књиге у издању Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Ученици су присуствовали следећим часовима:

1. Када кажеш савремена књижевност, на шта тачно мислиш, реци ми? (Милан Вурдеља)

2. Увод у читање спектрограма ( Милица Тимић и Сања Палевић)

3. Гавран Едгара Алана Поа: тумачење поеме у светлу интермедијалне историје њене рецепције (Милан Вурдеља)

4. Читање спектрограма – радионица (Милица Тимић и Сања Палевић)

5. Спомен на Руварца Лазе Костића и Гавран Едгара Алана Поа – компаративни приступ (Милан Вурдеља)

6. Акцентологија српског језика (Милица Тимић и Сања Палевић)

7. Из савремене љубавне лирике: Посета Гојка Ђога и Горки окус Бранимира Џонија Штулића (Милан Вурдеља)

8. Слика старог и новог племства у драми Бановић Страхиња Борислава Михајловића Михиза (Ивана Васиљевић)

9. Преглед историје српског књижевног језика (Милица Тимић)

10. Епски механизми у драми Бановић Страхиња Борислава Михајловића Михиза (Ивана Васиљевић)

11. Из савремене љубавне лирике: Без наслова Виславе Шимборске (Милан Вурдеља)

12. Акцентолошке вежбе (Сања Палевић)

13. Увод у читање трагедије: Шелингово и Кјеркегорово схватање феномена трагичког (Ивана Васиљевић)

14. Полисемија и механизми полисемије (Сања Палевић)

15. Индивидуализам и алтруизам у песми Побратимство лица у свемиру Тина Ујевића (Милан Вурдеља)

16. Реформа писма Саве Мркаља из 1810. године (Милица Тимић)

17. О књижевној имагологији на примеру представа породице у приповеткама Лазе Лазаревића (Милан Вурдеља)

18. Фигура трагичког јунака у драми Максим Црнојевић Лазе Костића (Ивана Васиљевић)

19. Квиз

20. Час посвећен сумирању утисака – заједнички за обе групе и све предаваче

Утисци ученика:

Боравак у Тршићу ћу памтити као једно лепо искуство где сам упознала много паметне деце из различитих делова наше земље. Предавања су била јако занимљива и корисна, теме које су обрађене различите, а предавачи млади људи који су знали на прави начин да нама тинејџерима приђу, да нас мотивишу да учимо и да се дружимо. Дивно је било и дружење мимо часова где смо заједно играли асоцијације, ,,Мафију“, као и шетње и обилазак Вуковог родног места. Посебно ме је дирнуо испраћај приликом одласка кући дан раније када су сви дошли да се поздраве са мном. Било ми је задовољство и част што сам била део овог пројекта и захваљујем се на пруженој прилици.

Уна Жунић

Чак и после неколико дана, слика осветљених сала ми и даље свеже лежи у сећању. Такав амбијент је, наравно, утицао јако позитивно на концентрацију током предавања, те јако поштујем што се и о томе водило рачуна. Срж предавања, теме и начин преношења истих ме је заиста одушевио! Изражајност предавача и њихово дотицање теме је било савршено заокружено, промишљено, садржајно. Није било часа после кога сам осећајала недостак или недореченост у вези теме о којој је било речи, штавише, утисак које су остављале на мене је јако дуго трајао. За јако кратко време, срела сам осећање за којим трагам све време током школовања и због тога сам презахвална предавачима на инспирацији, квалитетним информацијама и подршци, надам се већем броју сусрета.

Софија Ђорђевић

На овој радионици од 7 дана сам се провела јако лепо, упознала пуно нових сјајних младих људи и проширила своја знања из српског језика из књижевности.

Што се тиче самих предавања, била су занимљива и забавна, свидело ми се то што смо учили неке нове појмове и градиво које се не ради на редовним часовима. Сви професори су били јако ажурни у свом раду, желели су да нас заинтересују за програм и да нас науче, и мислим да су у томе успели. Били су љубазни, отворени за сарадњу и пуни разумевања. Учинили су да се осећамо слободним да искажемо своје мишљење и да погрешимо, потрудили су се да сви будемо подједнако укључени у програм као и да имамо времена за дружење и одмор.

Што се тиче смештаја и особља, све је било на свом месту.

Дружење са вршњацима који су били на радионици ми је било право уживање, сви су били толико фини и дружељубиви. Упознала сам вршњаке из различитих крајева Србије који се баве различитим активностима и имају разна интересовања, али су сви изузетно паметни и сналажљиви, и сигурна сам да ће ми време проведено са свима њима значити у будућности и остати као једно прелепо искуство. Заиста ни на шта не бих могла да се пожалим, задовољна сам читавим овим искуством и надам се будућем заједничком учењу и дружењу!

Сандра Басарић

Предавања су била веома садржајна и занимљива. Стекле смо знање које не бисмо могле да стекнемо нигде другде. Највећи утисак су нам оставили професори, који предају са огромном љубављу према свом предмету, заинтересованошћу и жељом да пренесу знање. Издвојиле бисмо студенкиње Милицу Тимић и Сању Палевић, чија су предавања била посебно занимљива. Дивно смо се провеле учећи, али и дружећи се ван предавања. Све у свему, једно дивно искуство.

Маша Рајић, Теодора Турањанин, Лорета Хаџи-Паунковић и Ана Тошић

Након што су се утисци мало слегли, схватила сам да је једна од најлепших одлука ове године, био долазак у Тршић. Поред свега што сам научила, упознала сам много занимљивих и паметних људи, који су ме подстакли да не одустајем од српског језика. За време проведено у Тршићу, схватила сам колико је лепо и важно за све нас да будемо окружени испуњеним и одабраним људима, јер је то оно што је мене променило. Одушевили су ме сви млади људи који су били на курсу,  јер сви деле велику љубав према ономе што раде, како деца, тако и професори. Професори су за мене били посебна прича. Свако од њих дочарао нам је српски на свој и јединствен начин. Предавања су нам била занимљива, приближена и прилагођена, како бисмо сви могли да учествујемо. Пошто је сваки професор на неком од предавања добио аплауз, ово би били моји лични аплаузи: професор Милан би добио аплауз за предавање на ком смо обрађивали Гаврана, професорка Ивана за предавање на ком смо обрађивали теорију трагедије, професорка Сања за предавање из лексикологије и професорка Милица за предавање из историје језика. Хвала им свима што су са нама остварили поред професионалног и диван пријатељски однос. Много тога сам научила у Тршићу и упознала неке нове, младе људе, који су заправо мени највећи и најлепши утисак. Волим вас све, до следећег пута.

Исидора Живановић

Ових недељу дана у Тршићу ћу памтити као веома лепо искуство. Људи које сам овде упознао су веома драги, занимљиви, иновативни и што је најбитније, добри људи. Драго ми је што смо остали у контакту, а надам се да ће то тако и наставити. О смештају и храни нећу да трошим речи, јер су беспрекорни, што претпостављам да је увек случај. Предавања су била занимљива, посебно јер су нас училе стварима које не радимо у школи или које се не обрађују детаљно. У сваком случају су нам прошили видике у знању из овог предмета. Мислим да предавања нису била преобимна, веома су добро распоређена, до те мера да их скоро нисам ни осетио. Посебно су ми се свидела предавања из књижевности, ако бих бирао – из поезије. Једино бих предложио да, ако обрађујемо обимнија дела, та дела буду послата унапред, да бисмо се за њих спремили. Свака част професорима који су нам предавали. Чак су се и приближили нама ученицима у сваком погледу, причајући ван предавања о разним темама. Морам посебно да похвалим Милицу и Сању, иако имају мање предавачког искуства, одлично су обавиле свој посао. Волео бих опет да их видим на неком другом курсу, за који ћу сигурно радо прихватити позив.

Милан Дивац

Поводом боравка у НОКЦ Вук Караџић, желим да изразим искрену захвалност свим професорима чија су предавања била увек на високом нивоу и који су изузетни у својој професији и као особе. Смештај и услуге у самом центру су биле на завидном нивоу и искуство је заиста било у сваком смислу позитивно и пријатно.

Ана Савић

Време проведено у Тршићу, дружење, предавања и радионице за нас су дивно, и већ сада знамо, незаборавно искуство. Била нам је изузетна част и задовољство да будемо на изворишту српске писмености, са људима који на занимљив начин преносе знања о језику и књижевности. Ви сте свима нама показали који је то пут који нико од нас никада не сме заборавити, који је то пут којим је Вук корачао. Изузетно смо срећне и захвалне на сваком тренутку које смо провеле у предивном Тршићу. Ово је прави начин да чувамо наш предивни језик и најлепше писмо на свету.

Јелена Милошевић, Тијана Савић, Лена Петрић

Током неколико дана које сам провела у Тршићу, имала сам прилику да слушам занимљива и корисна предавања о различитим аспектима српске књижевности и граматике, као и да учествујем у практичним вежбама и дискусијама. Предавања су била веома корисна за моје усавршавање српског језика, јер сам научила много нових информација, проширила свој вокабулар, побољшала своје вештине писања и говора, и упознала различите културне и књижевне феномене. Такође, радионица је била веома забавна и интерактивна, јер су предавачи били љубазни, стручни и мотивишући, а атмосфера је била опуштена и пријатељска. Поред радионице и предавања, имала сам прилику да посетим културно-историјске знаменитости Тршића, као што је на пример родна кућа Вука Стефановића Караџића и веома сам уживала у лепоти природе Тршића, која је била посебно шарена и свежа у јесењем периоду. Семинар у Тршићу је био једно незаборавно искуство за мене, које ми је омогућило да унапредим своје знање српског језика, да се упознам са богатом српском књижевношћу и културом, и да се дружим са другим ученицима и предавачима. Захваљујем се организаторима на прилици да будем део овог дивног догађаја и надам се да ћу поново имати прилику да посетим Тршић и учествујем на сличним радионицама.

Даница Белић

Предавања из српског језика и књижевности су била веома корисна и занимљива. Помогла су нам да боље разумемо језик и књижевна дела. Професори су били посвећени, трудили су се да нам на што интересантнији начин представе лекције, у чему су били успешни. Такође, дружење са вршњацима је нешто чега ћемо се увек сећати. Све у свему, боравак у Тршићу, наше искуство са предавања и радионица из српској језика и књижевности је врло позитивно и надамо се да ће Друштво наставити са организовањем оваквог вида предавања још дуги низ година.

Маша Андрејић, Доротеја Бошковић, Хана Мириловић, Исидора Грујић

Мало је рећи да нам је радионица у Тршићу била незаборавно искуство. Свака од нас је дошла са својим очекивањима и идејама како ће читава ствар да изгледа, и сва су била превазиђена. Сам Тршић је предивно место, што због значаја који има првенствено за наш језик, што због самог амбијента, тако да мислимо да је био идеално место за радионицу ове врсте. Центар је сјајно опремљен, са предивним особљем. Што се предавања тиче, презадовољне смо. Добиле смо прилику да радимо на нивоу на ком нисмо никад пре и да схватимо шта је у ствари проучавање српског језика и књижевности и колико су то слојевите области. За то су највише заслужни професорке Милица, Сања и Ивана и професор Милан. Пренели су нам љубав према језику и књижевности која исијава из њих и били на располагању за сва наша питања, што на предавањима, што ван њих. Заиста смо са сваког часа изашле богатије новим знањима и подстакнуте да сазнамо још. Међутим, можда и најупечатљивији аспекат читаве седмице било је дружење, како нас међусобно тако и нас са професорима. На то су дефинитивно утицали сви претходни фактори (домаћинска, пријатна атмосфера Тршића као места, добро осмишљен план предавања и ентузијазам самих професора). Захваљујући свему томе, ова радионица нам је свима дошла као одмор и одушак, јер не само што су нас оплемениле новостечене вештине у вези са језиком, већ и сама познанства и пријатељства која ће, верујемо, дуго да трају. Зато, велико хвала свима који су омогућили да се овај пројекат оствари, јер је ово дефинитивно успомена за цео живот и још већи подстрек да освајамо прва места!

Лена Савковић, Николина Живановић и Јована Петрић

Друштво за српски језик и књижевност већ годинама организује два престижна такмичења. Реч је о такмичењу из књижевности које носи назив Књижевна олимпијада и о такмичењу из граматике који носи назив Такмичење из српског језика и језичке културе. Ученици основних и средњих школа који су на прошлогодишњим републичким такмичењима освојили прво место били су награђени приликом да учествују у радионици у Тршићу. Међу овим ученицима биле смо и ми. У Тршић смо дошле са лепим мислима и великим очекивањима. Надале смо се да ћемо стећи нова знања, али и обновити стара, као и да ћемо стећи нова познанства са људима који деле наша интересовања. Све о чему смо размишљале се обестинило. Дивни студенти, докторанди и професори са Филолошког факултета Универзитета у Београду учинили су наш боравак у Тршићу лепим искуством. Преносили су нам веома важна знања из књижевности и језика, упознали су нас са познатим, али и оним мање знаним писцима, као и са историјом и нормом српског језика. Било нам је задовољство да сарађујемо са овим дивним људима, међу којима бисмо истакле: ас. др Милана Вурдељу, мср Ивану Васиљевић и студенткиње Милицу Тимић и Сању Палевић. Поред тога што су нам преносили нова знања, дружили су се са нама и разговарали о многим важним темама. Заједно смо обишли Вукову кућу и Музеј језика и писма, важна културна добра која нам помажу у сагледању живота, рада и дела Вука Стефановића Караџића, али нас упознају и са историјом српског језика. Љубав према српском језику и књижевности спојила нас је и током боравка смо радили сложно и ефикасно. Пронашли смо времена и за разговор, партије карата, гледање кошаркашких утакмица. Сви се можемо сложити да смо на овој радионици стекли корисно и лепо искуство. На основу искуства које смо стекле, врло радо предлажемо свима којима ће у будућности бити понуђена ова прилика да је прихвате. Надамо се и трудимо се да међу њима поново будемо и ми.

Дуња Костић, Јана Марић

Тешко је одлучити се који део овог незаборавног доживљаја је био најупечатљивији и најузбудљивији и по чему ћемо га најрадије памтити. Мислим да на ово питање ниједан од учесника семинара не би био у стању да одговори, јер би пролазио кроз тешке муке у одабиру само једног од многобројних посебних тренутака. Заиста се не може рећи шта је било боље, од занимљивих предавања и едукативних радионица каквим до сада нисмо присуствовали, гледања филмова, шетњи по Тршићу, до упознавања и незаборавног дружења са тако дивним и интелигентним људима са којима никада није досадно. Бескрајно смо срећни и захвални што ћемо са овог семинара отићи пуни нових сазнања, искустава и најважније, са пуно нових невероватних пријатеља. Посебно се захваљујемо професорима који су нам својим занимљивим предавањима и радионицама, као и својом посвећеношћу, проширили видике, били сјајна подршка и подстакли нас да наставимо да предано учимо и непрестано се побољшавамо у свему што радимо. Не бисмо мењали апсолутно ништа, презадовољни смо и надамо се да ћемо поново срести у овом центру у којем сада остављамо најлепше успомене.

Ксенија Кизић, Јована Колаковић

Иако сам на радионицу дошла са високим очекивањима, она их је у сваком смислу превазишла. Сваком од предавача је стало до тога што раде и то се и види кроз начин на који воде часове. Укључивали су нас у дискусије и слушали наша мишљења. Као неко ко се такмичио из језика, нисам очекивала да ћу уживати на предавањима из књижевности, али су професори Ивана и Милан апсолутно доказали да грешим. Часове језика држале су Сања и Милица са четврте године студија на Филолошком факултету и у томе су биле толико успешне да никад не бих ни претпоставила да им је ово једно од првих искустава у предавању. Поред самих предавања и дружење је било дивно. Сви, укључујући и професоре, смо се веома брзо повезали и спријатељили, правећи незаборавне успомене. Све у свему, заувек ћу бити захвална на томе што сам имала прилику да будем део једног овако лепог пројекта и надам се да ћемо се видети и следеће године.

Ана Комлен