Март, месец српског језика: Да ли је континент Аустралија егзотичан и у акцентологији српског језика? // Српски језички бонтон // И речи су људи

Март, месец српског језика: Да ли је континент Аустралија егзотичан и у акцентологији српског језика? // Српски језички бонтон // И речи су људи

Како реагујемо када у речницима пронађемо изговор који никад нисмо употребили ни чули? Откуд код ових речи размимоилажење између акценатске норме и говорне праксе? Јесу ли такви примери у нашем језику ретки или их пак има много више? Ово су питања на која ће нам одговорити доц. др Никола Радосављевић у свом предавању „Да ли је континент Аустралија егзотичан и у акцентологији српског језика?”

Језички бонтон, поред неговања пожељних манира говорења и слушања усклађених са комуникативним потребама, подразумева и владање књижевнојезичким нормама на свим нивоима. У предавању „Српски језички бонтон”, мср Валентина Илић проћи ће кроз језичке подсистеме и у њима указати на места око којих се изворни говорници српског језика често спотичу или колебају.

„И речи су људи” наслов је предавања мср Весне Николић које прати животни циклус речи и повлачи паралелу са животом човека. На занимљивим примерима показаће се како се речи рађају, одрастају, мењају се, боре се за своје место у друштву других речи, старе и на крају умиру. Поред тога, биће речи и о изборима за речи године и о речима које се чувају само у саставу фразеологизама. Предавања су отвореног типа и могу им присуствовати сви који су заинтересовани за језичка питања.

Предавања ће се одржати у уторак, 22. марта 2022. године, од 13.15 у сали 11 Филолошког факултета Универзитета у Београду. Добро нам дошли!