ПРОЈЕКАТ – ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМ НАСТАВНИЦИМА (ажурирано 11.1.2023)

10 ГОДИНА РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ

КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

(2012/13–2022/23)

Поштовани наставници,

Школске године 2022/23. навршило се 10 година Такмичења из књижевности „Књижевна олимпијада” за ученике основних и средњих школа. Прво Такмичење одржано је школске 2012/13. године На 65. Републичком зимском семинару (2024) желимо да уручимо признања наставницима који су за тих 10 година били најуспешнији у раду са својим ученицима и који су су улагали велике напоре и залагали се у припремању ученика за ово републичко такмичење.

Подсећамо да је Пројекат Признања најбољим наставницима покренут 2019. године с намером да се награђени наставници у оквиру такмичења Друштва за српски језик и књижевност Србије мотивишу за даљи и будући рад са својим ученицима и унапреде своју образовно-васпитну праксу. На 60. Републичком зимском семинару (2019. године) додељена су признања за велико залагање у раду с ученицима и натпросечне резултате на Републичком такмичењу из књижевности „Књижевна олимпијада” и Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе од школске 2012/13. до 2017/18. године. Годину дана касније, на 61. Републичком зимском семинару награђени су најбољи наставници са четири републичка такмичења: Такмичење ученика средњих школа из књижевности – писмени задатак; Литерарне секције; Лингвистичке секције; Такмичење основношколских и средњошколских листова и часописа (од школске 2013/14. до 2018/19. године за Такмичење ученика средњих школа из књижевности, а од школске 2012/13. до 2017/18. године за остала такмичења). За 62. Републички зимски семинар, Друштво је одлучило да награди најбоље наставнике лингвистичких секција у част 30 година овог такмичења, на 63. Републичком зимском семинару награђени су наставници који су припремали ученике за Републичко такмичење из књижевности за најуспешније писмене задатке ученика средњих школа поводом 30-годишњице такмичења. На 64. Републичком зимском семинару (2023) признањем су награђени најуспешнији наставници литерарних секција поводом 25 година такмичења.

Настојаћемо да признања уручујемо за 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40… година за сва наша такмичења: Литерарне секције, Лингвистичке секције, Такмичење из књижевности (писмени задатак), Такмичење основношколских и средњошколских листова и часописа, Такмичење из методике наставе, Такмичење из српског језика и језичке културе, Такмичење из књижевности „Књижевна олимпијада”.

Молимо Вас да у прилогу погледате табеле (у табелама су сви наставници чији су ученици освојили републичке награде на такмичењу из књижевности „Књижевна олимпијада”; једна табела је за наставнике основних школа и друга за наставнике средњих школа), те да све уочене неправилности (уколико их има) пошаљете на електронску адресу Марије Запутил, техничког секретара Друштва: marija.zaputil@gmail.com.

Напомена: Молимо да се јаве наставници до 31. децембра 2023. године који су уочили неправилности (нпр: нису на списку, погрешно име и презиме, имају већи број награда него што је анализирано…).

После утврђивања података Друштво за српски језик и књижевност одлучиће којим наставницима ће бити додељена признања на 65. Републичком зимском семинару.

Срдачно,
Марија Запутил,
технички секретар Друштва за српски језик и књижевност Србије