Предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике основних школа – Тршић 2023.

Предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике основних школа – Тршић 2023.

Министарство просвете Републике Србије, Научно-образовни културни центар „Вук Караџић” (Тршић) и Друштво за српски језик и књижевност Србије организовали су предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике који су у току школске 2022/23. године освојили прва места на Републичком такмичењу из књижевности „Књижевна олимпијада” (Сремски Карловци) и Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе (Тршић). Ученици осмог разреда основне школе и првог разреда средње школе боравили су у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, у периоду од 08. до 15. октобра 2023. године. Руководиоци предавања и радионица су проф. др Весна Ломпар, председник Друштва за српски језик и књижевност Србије, и проф. др Славко Петаковић, заменик председника Друштва за српски језик и књижевност Србије. Координатор ученичке и предавачке групе: Марија Запутил, технички секретар Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Предавања и радионице обухватиле су два поља – српски језик, са темом: Језичке промене у говору младих, и књижевност, са темом: Тумачење књижевног дела. Организовано је укупно 17 часова у трајању од 90 минута од којих је 45 минута било посвећено предавању, а 45 минута радионици. Предавачи су сарадници Друштва за српски језик и књижевност Србије: Ивана Васиљевић, Милена Милетић, Анастасија Марин и Димитра Ичагић; и Марија Запутил, прфесор српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији и ШОСМО „Стеван Мокрањац” у Пожаревцу, самостални педагошки саветник.

У току такмичарског циклуса (2022/23) укупно 30 ученика освојило је прву награду, и то: Такмичење из српског језика и језичке културе 1 награда у 7. разреду и 15 награда у 8. разреду; „Књижевна олимпијада” 8 награда у 7. разреду и 6 награда у 8. разреду. Позиву да присуствују предавањима и радионицама одазвао се 21 ученик: Петар Лекић (Златибор), Јана Јовановић, Магдалена Теофиловић (Ариље), Ана Михајловић, Анастасија Вељовић (Крагујевац), Вук Радосављевић, Искра Гњидић, Јана Јевтић, Маша Марковић, Маша Миловановић, Сандра Ђулчић (Београд), Николина Пљеваљчић, Теа Ивановић, Лена Кузмановић (Пожаревац), Марко Денда (Зрењанин), Хана Тадић (Панчево), Милена Стељић (Сремски Карловци), Бојана Беванда (Рума), Љубица Лукић (Нови Сад), Софија Јовановић (Јагодина), Стефан Новаковић (Уб).

Поред предавања и радионица, за ученике су организовне слободне активности: посета Вуковој кући, посете радионицма старих заната, обилазак Музеја језика и писма и Музеја калиграфије.

Ученици су учествовали на следећим часовима:

  1. Почеци писмености код Срба (Анастасија Марин)
  2. Функционални стилови – публицистички стил (Димитра Ичагић)
  3. Симболичко-психолошки аспект приповетке „Ветар” Лазе Лазаревића (Милена Милетић)
  4. Социјално-историјски контекст драме Балакански шпијун Душана Ковачевића (Ивана Васиљевић)
  5. Реформа писма (Анастасија Марин)
  6. Фразеологизми у српском језику (Димитра Ичагић)
  7. Поетика времена и простора у драми Балкански шпијун Душана Ковачевића (Ивана Васиљевић)
  8. Дијалекти српског језика (Анастасија Марин)
  9. Симболичко-психолошки аспект приповетке „Све ће то народ позлатити” Лазе Лазаревића (Милена Милетић)
  10. Говорни органи и начин артикулације гласова (Димитра Ичагић)
  11. Подела именица на деклинационе врсте и морфолошка анализа реченице (Анастасија Марин)
  12. Синтаксичка анализа реченице путем дијаграма (Милена Милетић)
  13. Административни функционални стил – писање имејла и молбе (Марија Запутил)
  14. Романтизам у српској књижевност – Бранко Радичевић и Јован Јовановић Змај (Димитра Ичагић)
  15. Анализа Домановићеве приповетке „Данга” са освртом на хумористичке поступке у контексту реалистичке епохе (Милена Милетић)
  16. Актанцијални модел у драми Балкански шпијун Душана Ковачевића (Ивана Васиљевић)
  17. Тест – од Карловаца и Тршића до Научно-образовног културног центра „Вук Караџић”(Марија Запутил)

Утисци ученика

Само једна реч може да опише наше искуство – ФЕНОМЕНАЛНО!

Пре свега, желеле бисмо да се захвалимо на пруженој могућности боравка у Тршићу и учествовања на радионицама. Све је било заиста предивно и савршено, од предавања, обиласка Вукове куће, па до хране у центру и самог друштва ђака и наставника које смо имали прилику да упознамо. Усвојиле смо многа знања која ће нам бити од великог значаја у даљем школовању. Стекле смо нова познанства и пријатељства са предивним људима и створиле нове успомене. Боље искуство нисмо могле ни да замислимо! Драго нам је што смо имале прилику да учествујемо и надамо се да ћемо се и следеће године срести у Тршићу.

Да закључимо: наш боравак у НОКЦ „Вук Караџић” у Тршићу био је фантастично искуство које никада нећемо заборавити!

Софија Јовановић, Милена Стељић, Бојана Беванда и Љубица Лукић

Заиста једно од најлепших искустава икада. Задовољство ми је што сам била у прилици да проведем целу недељу окружена дивним људима. Захвална сам на искреним пријатељствима и знању које сам стекла у Тршићу. Памтићу све заувек.

Маша Миловановић

Када је почео овај награђивани боравак у Тршићу, нисмо очекивале да ће бити овако леп и квалитетан. Наравно, знале смо да ћемо стећи много нових знања која нисмо имале прилике да чујемо у школи, али тако нешто заиста нисмо ни замишљали.

У Тршићу смо биле седам дана који су били испуњени забавом, учењем, дружењем и уживањем. Предавања су била веома занимљива и виделе смо неки нови и другачији приступ учењу све док нисмо биле ни свесне колико заправо учимо. Заиста је била велика част да нам овакви предавачи говоре о српском језику и књижевности, као и да слушамо оваква предавања са најбољим студентима из те области из целе Србије.

Мислимо да се речима не може верно описати, али да се тако невероватно и феноменално животно искуство заиста мора доживети.

Јана Јовановић и Магдалена Теофиловић

Ове године сам из Тршића понео само лепе утиске и успомене. Читав програм је био одлично осмишљен. Поред предавања у областима књижевности и српског језика имали смо и довољно слободног времена. Наставници су нам на близак и интерактиван начин преносили знање које је апсолутно изван свих школских оквира. Склопио сам и пријатељства са људима који имају слична интересовања као и ја и много заједничких тема са мном, а дружење са њима било ми је заиста незаборавно. То је оно што бих издвојио у кратких пет реченица, али је далеко од довољног да бих заиста рекао све што имам да кажем. Довољно је да кажем: ФЕНОМЕНАЛНО!

Вук Радосављевић

Боравио сам у НОКЦ ,,Вук Караџић” у Тршићу у периоду од 09. до 14. октобра ове године јер сам био један од првопласираних ученика на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе у школској 2022/2023. школској години. Ово искуство ме штошта чему научило. Поред тога што сам ширио знања о предмету који највише волим и сазнао пуно нових ствари које ће ми користити даље у припреми за такмичење и то све због предивних и прељубазних наставница, у Тршићу сам склопио незаборавна пријатељства и упознао заиста феноменалне људе. Све нас је на том месту зближила једна ствар, а то је љубав према језику и књижевности. Предавања су била потпуно интересанта и интерактивна, а наставнице сам могао да питам шта год пожелим и кад год пожелим – увек су биле отворене за рад, а и за шалу. Боравак тамо био ми је испуњен смехом и добром енергијом захваљујући свој тој дивној деци коју ћу, надам се, срести бар још једанпут у истом саставу. Уопште нисам помислио да ће ми бити овако добро.Част ми је што сам проживео овако заиста незаборавно искуство са незаборавним људима и уживао у ових 7 дана боравка. Знања стечена у Тршићу су заиста веома широког спектра и трудићу се да наставим да проширујем своје знање из пређених области у Тршићу. Ови наставници су прве особе због којих сам успео да заволим књижевност и хвала им на томе. У суштини, једна велика част и задовољство ми је било имати овакво искуство са свим људима који су за ових 7 дана заузели посебно место у мом срцу. Хвала им на свему!

Петар Лекић

Време проведено на наградним радионицама у Тршићу ове године непроцењиво је и утисци су нам огромни. То је савршена прилика да се окружимо људима с којима делимо интересовања и страсти према српском језику и књижевности. Било ми је задовољство дружити се с њима у слободно време, као и присуствовати предавањима која су увек била занимљива и ширила нам видике у областима које су нам најдраже. Организација и смештај такође су допринели позитивном утиску и пријатном боравку. Захвална сам што ми је пружено овако незаборавно искуство. 

Лена Кузмановић 

Боравак у Тршићу на овом програму за мене био је савршен. Једноставно не постоји друга реч којом бих могла боље да га опишем. Али шта је то на мене оставило толики утисак да ово тако опишем?

За почетак, смештај и храна били су сасвим у реду, а сјајни предавачи су нам одабране теме представили на веома занимљив начин какав у школи никада до сада нисам видела. То ме је још више заинтересовало за српски језик. Али највећи утисак на мене оставило је друштво које сам тамо упознала и време проведено са њима. Никада раније нисам имала овакву прилику да се дружим са неком од најбоље деце у Србији. Било нас је из различитих крајева Србије, што ово искуство чини још бољим. Целокупна умирујућа и чиста атмосфера Тршића допринела је томе да се тамо осећам сигурно и без брига, баш онако како и треба да се осећа једно дете. Овде сам се осећала као да нико није био запостављен и да смо се сви међусобно дружили. Нико нас није ограничавао и осећала сам се као да припадам тамо. Увек смо могли да одемо да се прошетамо по Тршићу, да радимо домаће задатке или да се дружимо у собама и све смо радили заједно. Увече смо пар пута гледали филмове и имали журке поводом рођендана. Играли смо и друштвене игре, којима су се касније придружили и предавачи.

Једина мана коју бих могла да истакнем је што програм није дуже трајао. Много сам захвална на овој прилици и волела бих да се вратим и следеће године. За крај бих се захвалила предавачима и координаторки програма, који су нам улепшали боравак.

Јана Јевтић

Министарство просвете, Научно-образовни културни центар ,,Вук Караџић” у Тршићу и Друштво за српски језик и књижевност Србије организовали су по други пут радионице за првопласиране ученике на републичким такмичењима из језика и књижевности. Ове године сам имала прилику да на њима учествујем.

Допало ми се што смо сваког дана комбиновали граматику и књижевност. Предавачи су били професорке Марија Запутил, Анастасија Марин, Ивана Васиљевић, Димитра Ичагић, Ивана Васиљевић и Милена Милетић. Најзанимљивије ми је било када смо радили гласове, анализу реченице и синтаксу јер желим да се бавим граматиком. Мислим да су предавања била значајна за све нас који желимо да се бавимо језиком и то ће се показати кроз даље изучавање и усавршавање.

Такође ми се допало што су сви предавачи били ту за нас и помогали нам на сваком кораку. Целокупна организација ми се свидела и дружење је било одлично. Потрудићу се да и догодине остварим сјајан успех на републичком такмичењу да бих поново могла да будем део ове сјајне организације. Још једном желим да се захвалим свима на свему!

Хана Тадић

Свој боравак у научно-образовном културном центру у Тршићи памтићу до краја живота и остаће ми у најлепшем сећању. Предавања која сам слушала из области српског језика, језичке културе и књижевности врло су корисна, а предавачи су на најбољи могући начин покушали да нам приближе градиво која нас чека током школовања. Поред семинара, сам смештај и организација су изванредни. Уживала сам дружећи се са својим вршњацима сличних интересовања, коју су врло талентовани и заинтересовани како за језик, тако и за друге науке и области истраживања.

Искра Гњидић

Сада када пишем о утисцима које је на мене оставило ово незаборавно путовање у Тршић, схватам колико сам заправо срећна што сам имала прилику да уз људе који деле љубав према језику и књижевности као и ја, и који имају слична интересовања попут мојих проведем. Тих седам заиста предивних дана били су испуњени осмесима, дружењем и предавањима о предмету који сви ми највише волимо.

Избор предавача и радионица није могао бити бољи и сама организација путовања надмашила је сва моја очекивања. Одавно нисам осетила овако присан однос који се гради између ученика и професора. Наставнице које су нам држале предавања и радионице су изванредно представиле наш језик и нашу књижевност, а од Марије Запутил није постојала боља и компетентнија особа која би нас увела у овај програм. Научила сам много тога што ће ми касније требати у животу и ван предавања и упознала сам невероватне људе са којима бих волела да одржим пријатељство до краја живота, те сам веома захвална на позиву у Тршић.

Храна је била разноврсна, а смештај је био и више него одличан. Никада не бих рекла да један мали Тршић може да заузме тако огромно место у моме срцу, но, ипак је то колевка Вукова и место од историјског значаја које ће о Вуку приповедати и будућим нараштајима.

Чињеница је та да ми је било мрско да се вратим кући колико ми је било лепо, те је излишно додавати било шта, осим да ми је заиста жао што ово дивно путовање у Тршић са дивним људима сада више није стварност као што је до пре неколико дана било, већ сад више подсећа на неки сладак сан и привиђење пуно незаборавних успомена.

Надам се да ћу и следеће године бити део ове ФЕНОМЕНАЛНЕ екипе и фантастичне авантуре, а до тада мораћу барем да покушам да се помирим са судбином.

Теа Ивановић 

Овим путем желим да искажем своју захвалност на прилици која ми је указана, а то је да присуствујем радионицама из српског језика и књижевности у Тршићу у октобру 2023. године. За мене је то било ново искуство од изузетног значаја, јер сам уз феноменалне предаваче и менторе стекао нова знања из српског језика, и продубио постојећа. У данашњем времену када имам утисак да књижевни језик полако одумире, више него икад битно нам је да га негујемо и очувамо. А семинари овог типа управо су прилика за то.

Моји утисци о протеклом семинару су сјајни, било ми је дивно да слушам предавања, која су била садржајна и конструктивна, да учествујем у радионицама, такође сам уживао и у слободном времену које сам проводио у дружењу са осталим полазницима. Драго ми је што сам упознао многе људе сличних интересовања попут мојих и што сам проводио време са њима.

Надам се да ћу и у будућности имати прилику да још који пут учествујем на семинару. Значиће ми сигурно.

Марко Денда

Боравак у природи и свеж ваздух пријали су ми да бих се, пре свега, склонила од притиска који свакодневно добијам у граду и опустила свој мозак, тако да свеж прими нова сазнања из моје омиљене области. Захваљујући професионалном присутупу предавача са уживањем сам слушала свако предавање и вратила се кући са веома обогаћеним знањем.
Претпостављам да је то био и основни циљ ове организације, али овде сам, такође, створила јака пријатељства и успомене које ће вечно бити урезане у мом срцу. Дивна и чврста пријатељства су склопљена, толико смо се лепо дружили и све више спајали из дана у дан, да ми је још увек чудно да се ујутру не будим у истој соби са Аном, Магдаленом и Јаном. Дивне Димитра и Анастасија су одрадиле свој посао на високом нивоу, јер су нам, поред знања из Српског језика и књижевности, пружиле ту могућност да постанемо њихови пријатељи. Захвална сам на сваком тренутку проведеним са њима (сваком осмеху, шали, савету…).

Велике речи хвале имам за легендарну Марију Запутил, која је била покретач и ослонац свих нас и без које би цео овај боравак био незамислив.

Све моје речи оправдали су загрљаји и сузе које смо без штедње делили последњег дана. Овај скуп ми је још већа мотивација да учим мој вољени српски језик. Потрудићу се да се ово понови и следеће године!

Анастасија Вељовић

Иако сам дошла мало касније од осталих, веома брзо сам се уклопила, јер је енергија свих присутних, у сваком тренутку, била очаравајућа, нарочито од наставница на предавањима, до наше дивне организаторке, Марије, које су чиниле да сваки дан проведен у родном крају нашег великог Вука буде незабораван и феноменалан.

Исплатило се уложено време у спремање такмичења из српског језика и књижевности. Потпуно. Сва четири дана памтићу заувек, поготову пријатеље које сам стекла, ново знање и осмех, онај истински, прави… Најшири… И најлепши!

Велико хвала за све сто сте ми пружили. Сви.

Маша Марковић

Када ме је разредна обавестила да сам позвана да боравим у Тршићу поводом освајања првог места на републичком такмичењу из области српског језика и књижевности – била сам пресрећна. У почетку нисам била сигурна да ли желим да идем, али сам сматрала да треба да искористим ову јединтвену прилику. Из Тршића носим само лепе успомене. Нисам могла ни да замислим да ћу се овако лепо провести, упозанти много нових пријатеља, дивних предавача и унапредити своје знање. Наставници су се потрудили да нам предавања учине интересантним и забавним, а у слободно време смо се са њима спријатељили, тако да је на растанку било и суза. Волела бих да се следеће године поново окупимо заједно у истом или проширеном саставу.

Ана Михајловић

Протеклих недељу дана провео сам у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, где сам слушао предавања којима сам знатно побољшао своје знање из српског језика и књижевности. Била су јасна и веома занимљива, а предавачи су нам били веома посвећени и трудили се да нам на што бољи начин објасне те лекције, које сам ја, са пажњом и великим интересовањем слушао, просто уживајући у њима.

Са друге стране, ван ових изванредних предавања, упозанао сам мноштво нових другова са којима никад није било досадно и са којима сам увек проводио квалитетно време, што у заједничким активностима, тако и у слободним. Тај боравак је био једно од мојих најлепших искустава икада, надам се поновном боравку тамо, да се вратим том предивном друштву и тим изузетним предавањима.

Стефан Новаковић

Радионице су биле веома занимљиве на којима сам стекла пуно знања. Комплетан боравак у Тршићу био је добро оргнизован. Дружење је било занимљиво. Волела бих да и следеће године учествујем на оваквим радионицама. За мене је ово било феноменално искуство.

Николина Пљеваљчић

Тршић је подручје за које ме везују само најлепше емоције. То је место где сам стекла познанства са много особа која деле слична интересовања и мишљења као и ја. Поред тога, усвојила сам знања из многих стручних области која нису доступна у школи.

Сандра Ђулчић