Иницијатива за заустављање урушавања образовног система

Управа и сви чланови Друштва за српски језик и књижевност Србије изражавају најдубље саучешће породицама жртава незапамћеног масакра почињеног у Основној школи „Владислав Рибникарˮ у Београду и другог страшног оружаног напада у селима Мало Орашје и Дубона.

Трагедија је повезана са дугогодишњим промовисањем негативних вредности у друштву и урушавањем образовног система. Стога се обраћамо нашим колегама с молбом да на сајту Друштва својим потписом подрже следеће захтеве:

  1. Забранити све ријалити и друге програме у медијима који пропагирају насиље и неморал, чиме вређају достојанство човека и штетно утичу на формирање личности.

  2. Забранити средствима јавног информисања да у било којој форми преносе експлицитне представе насиља и увредљиве садржаје.

  3. Санкционисати све који на друштвеним мрежама и у другим медијима користе говор мржње, подстичу и одобравају насиље у школама.

  4. Појачати психолошко-педагошку подршку ученицима.

  5. Смањити оптерећење наставника административним процедурама како би били усредсређенији на васпитно-образовни рад.

  6. Преиспитати све законске акте који отежавају правовремено и функционално изрицање васпитно-дисциплинских мера ученицима.

  7. Подићи статус и углед просветног радника као темеља просвећеног и демократског друштва.

ПРИКУПЉАЊЕ ПОТПИСА ЈЕ ЗАВРШЕНО. ХВАЛА НА ИНТЕРЕСОВАЊУ!

Обраћамо се и свим стручним удружењима која се баве образовањем и колегама које раде у просвети с молбом да у оквиру својих удружења подрже наше захтеве.

Напомена: Потписивање иницијативе трајаће од 5. маја до 10. маја 2023. године у 8.00 часова.

Након потписивања иницијативе, управа Друштва за српски језик и књижевност Србије предаће овај документ на писарници Министарства просвете и Народне скупштине Републике Србије.