Предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике осмог разреда ОШ – Тршић 2022.

Предавања и радионице из српског језика и књижевности за ученике осмог разреда ОШ – Тршић 2022.

Ученици осмог разреда основне школе који су прошле школске године освојили награде на такмичењима из Српског језика и језичке културе и Књижевне олимпијаде боравили су у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, у периоду од 10. до 16. октобра. Присуствовали су предавањима и радионицама из српског језика и књижевности. Предавања из књижевности су одржали проф. др Милан Алексић, доц. др Тања Ракић и мср Ивана Васиљевић, а радионице посвећене језику су водили мср Небојша Ђорђевић и Невена Милосављевић, сарадници Друштва за српски језик и књижевност.

Ученици су се упознали са токовима књижевнокритичке мисли у српској књижевности, интермедијалним дијалогом између сликарства и поезије, новијим приступима проучавању драмског текста. На језичким радионицама обрађиване су теме везане за историјски развој књижевног језика, статус позајмљеница у српском језику, положај латинице и ћирилице у нашој култури, дијалекатске текстове у књижевности и речнике српског језика. Током слободних активности ученици су се лепо дружили, стекли су нова знања и пријатељства, што можемо видети по њиховим коментарима:

  1. „Било ми је драго што сам провела време са људима који воле српски колико и ја и склопила сам много пријатељстава.”
  2. „Допао ми се распоред јер смо имали довољно слободног времена и довољно предавања. Свидео ми се и сам начин предавања и то што смо детаљно обрадили сваку лекцију. Наставници су на занимљив начин предавали лекцију и константно су ми држали пажњу.”
  3. „Много ми се допада како је цела организација осмишљена, радили смо ствари које заиста не бисмо имали где другде да радимо.”
    Драго нам је што смо успели да на адекватан начин наградимо ученике који су се у познавању српског језика и књижевности прошле године показали као најбољи.