Март, месец српског језика: Откуд роморанка у српском језику // Како речи мењају значења кроз време

Март, месец српског језика: Откуд роморанка у српском језику // Како речи мењају значења кроз време

У оквиру манифестације Март, месец српског језика сваког уторка до краја месеца одржаваће се кратка научнопопуларна предавања наставника и сарадника Катедре за српски језик. Предавања су отвореног типа и могу им присуствовати сви који су заинтересовани за језичка питања.

Већ у уторак, 15. марта 2022, од 13.15 до 14.45, одржаће се два предавања. У свом предавању Откуд роморанка у српском језику, проф. др Александар Милановић анализираће сличности и разлике у развоју српског књижевног и српског песничког језика. Открићемо да ли су песничке речи (поетизми) типа плетисанка или роморанка, кроз историју биле део књижевнога језика или нису. Доц. др Катарина Беговић одржаће предавање Како речи мењају значења кроз време. Поглед у историју језика пружа нам перспективу развоја различитих језичких нивоа. Нарочито је занимљиво у том развоју посматрати како нека значења речи застаревају, а како се у том историјском процесу нека нова развијају. Сазнајте шта су значиле лексеме трудан, бес, тиштати и неке друге, и како су то промениле своје значење кроз време.

Предавања се одржавају у сали 11 Филолошког факултета Универзитета у Београду, а поздравну реч одржаће проф. др Весна Ломпар. Добро нам дошли!