IN MEMORIAM Босиљка Милић

Поштоване колегинице и колеге,

Са великом тугом вас обавештавамо да је Босиљка Милић, секретар Друштва за српски језик и књижевност Србије, преминула.

Боса Милић била је дугогодишњи професор српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији. Аутор је бројних средњошколских уџбеника, читанки са књижевнотеоријским појмовима, као и издања Друштва међу којима треба истаћи Српски језик кроз тестове 1, 2 и 3.

Била је жила куцавица, камен темељац нашег струковног удружења.

Након Другог светског рата допринела је обнављању рада Друштва. Једна је од највише заслужних за покретање и опстанак издавачке делатности Друштва и у најтежим временима, часописа „Књижевност и језикˮ и средњошколског часописа „Свет речиˮ чији је уредник била више деценија.

Велике заслуге Босиљке Милић су у покретању Републичког зимског семинара, традиционалног окупљања и најзначајнијег стручног усавршавања наставника и професора српског језика и књижевности које траје већ 65 година.

Захваљујући њеним замислима и напорима других научних ауторитета који су били на челу Друштва, 1990. године заживело је Такмичење ученика основних и средњих школа из српског језика и језичке културе, Такмичење ученика средњих школа из књижевности – за најбољи писмени задатак, Такмичење литерарних секција основних и средњих школа Србије, Такмичење основношколских и средњошколских листова и часописа, као и Такмичење лингвистичких секција основних и средњих школа Србије.

Боса Милић је дубоко и искрено веровала да рад Друштва за српски језик и књижевност Србије почива на подружницама као његовим одељцима, те је значајан део своје делатности посвећивала покретању подружница и њиховим активностима. Била је ујединитељ – према њеном мишљењу, неговање заједништва, посвећеност и љубав према струци најважнији су постулати у столетној мисији Друштва.

Захваљујући њеној истрајности, младалачком полету, преданости и неисцрпној покретачкој енергији вредној највећег дивљења, активности нашег струковног удружења опстајале су упркос најтежим околностима.

Зрачећи умношћу и знањем, проницљивошћу и мудрошћу, била је узор млађим колегама којима је увек стрпљиво давала подстицај, свеколику подршку и корисне савете ради унапређивања рада.

Постављајући чврсте темеље, Босиљка Милић оставила је неизбрисив траг у Друштву за српски језик и књижевност Србије. Дугујемо јој огромну захвалност за све што је учинила.

Нама, генерацијама које је следе, наша драга Боса је оставила завет – да чувамо Друштво и, сходно времену, обогаћујемо његов рад новим приступима и идејама настављајући богату и светлу традицију дугу 114 година.

Нека јој је вечна слава и хвала!

Миљана Кравић