Резултати конкурса за кратку причу

Резултати конкурса за кратку причу

На конкурс Друштва за кратку причу у оквиру манифестације „Март – месец српског језика” стигло је 175 радова. Услов конкурса је био да прича може имати највише 500 карактера са белинама и да мора садржати три фразеологизма: (1) грлом у јагоде; (2) с мене па на уштап и (3) није шија него врат.

Честитамо победницима! Ускоро ћемо их обавестити када и где ће бити организовано уручење симболичних награда.

ПРВА НАГРАДА

Литерарни конкурси

Треба, кажете, нешто да напишем. Покушаћу, хајде! Само зато што је конкурс Друштва за српски језик. Волим предмет. И наставницу. И она мене воли, и све нас из одељења. Не бих иначе, верујте. И ти конкурси нису више с мене па на уштап, него… Да вам не причам колико нам се нуде! Није ми први пут да радим нешто грлом у јагоде. Срљам од малена, па ћу вероватно и сад куцкајући. Не замерите. Сваки конкурс је прича за себе, кажу стручњаци. Е, јесте – није шија него врат. А карактери?! Јао, нестају!

Лана Ђорђевић
шести разред
ОШ Бора Станковић
Вучје

Цртице из живота Светогa Саве

Ка Светој Гори кренуо је грлом у јагоде. Побегао је од родитеља који су желели да влада. Покушао је да им објасни да не жели да буде владар. Знао је да то није за њега. Одговарали су му да неће бити владар, већ ће добити једну област на управљање. Мислио је: није шија него врат. Зато је радио онако како је замислио и крчио је стазу ка својој срећи. Побегао је и заволео монашки живот. У почетку је долазио кући с мене па на уштап. А када му се придружио отац, променио је ток српске историје.

Сара Милосављевић
први разред
Средња техничка школа Шинковић Јожеф
Бачка Топола

ДРУГА НАГРАДА

Моја прича у стиху

Да ли је стварно ил’ ми се чини,
Што стално хоћу да напишем риму,
Што су ми образи црвени, врели,
Што поглед склањам кад видим Симу?
Па он ни не зна да га ја волим
Грлом у јагоде срљам само
Буцмастом Сими не треба цица,
Његова љубав је пљескавица!
С мене па на уштап плавушан Сима
Ухвати румен на моме лицу
Бринем се само, гледа ли мене
Ил’ опет мисли на пљескавицу?
Сими је клопа највећа љубав
Ћевап, кобаја, дођу к’о брат
Не прави Сима разлику неку,
Е, није шија него врат!

Теа Мишчевић
први разред
Прва београдска гимназија
Београд

Алексина прича

Када сам кренуо у шести разред изгледало је то као да сам пошао грлом у јагоде. Све те промене…дошла физика, па сам почео и ја да се мењам, како физички, тако и сва моја размишљања су почела да ме вуку на неке нове стране. С мене па на уштап, деси ми се и понека тројка. Највише су тиме били изненађени моји родитељи, али је мени све то некако нормално. Сви кажу пубертет је то. Ја сам научио и нови израз за пубертет у шестом разреду, адолесценција, а мама кад то чује каже – није шија, него врат.

Алекса Раднић
шести разред
ОШ Матко Вуковић
Суботица

ТРЕЋА НАГРАДА

Осамостаљивање

Tата није могао да вози брата и мене на тренинг. Први пут морамо да идемо сами аутобусом. Рекао сам брату да не идемо грлом у јагоде, већ да прво направимо план којим аутобусом ћемо ићи. Брат је предложио да идемо аутобусом број 30, али мама нам је рекла да то не радимо, јер он иде с мене па на уштап. Онда сам рекао брату да нам преостаје још да идемо аутобусом број 26. Процедио је – није шија него врат. Схватио сам да нам је боље ни да не крећемо на тренинг, јер се аутобусима не може веровати.

Јован Секерез
пети разред
ОШ Змај Јова Јовановић
Београд

Зашто имам кеца из хемије

С мене па на уштап седнем за сто да учим хемију. Често се онда успаничим и осетим превртање у стомаку јер увек коʼ да сам грлом у јагоде кренула, све ми се чини да читам кинески. Хемија почне да изгледа као речник измишљеног језика. На одговарању се после збуним док објашњавам наставници како су нуклеус и језгро очигледно другачији појмови. „Није шија него вратˮ каже она као што би свака веома духовита персона рекла док уписује кеца у дневник. Док уписује јединицу, извините.

Софија Терзић
осми разред
ОШ Светозар Марковић
Београд

Дрво и човек

„Дрво, толико си видело, растеш овде већ неколико векова. Знаш ли шта је истина и како њу тражити?ˮ – упитао је човек.
Дрво је одговорило на питање човека: „Истина је нешто што свако бира за себе, али главна истина одговара законима природе и Бога, и спозна се с мене па на уштап. Тако мало живите, зашто увек истину тражите? Тражите је грлом у јагоде. Ви сте људи глуви за све, осим за себе. Сви имате своју истину за коју се тако борите, и намећете је другима. А не видите да није шија него врат.ˮ

Антонина Граматчикова
први разред
Карловачка гимназија
Сремски Карловци