Стручним већима српског језика и књижевности поводом Захтева за приступ информацији од јавног значаја Синдиката запослених полиције

Поштоване колеге, данас је организација под називом Синдикат запослених полиције послала на имејл-адресе више гимназија Захтев за приступ информацији од јавног значаја, у коме траже од гимназија информације о обради Ненадићевог романа Доротеј у првом разреду гимназија.

У Захтеву Синдикат запослених полиције пита гимназије у Републици Србији да ли су стручна лица задужена за образовни садржај деце прочитала роман Доротеј и ко је и када наложио образовним установама увођење Доротеја у наставу. Питају још и да ли су родитељи обавештени о томе, да ли су гимназије добиле сагласност родитеља да њихова деца уче овакве садржаје и да ли се запослени у гимназијама слажу да деца уче овакве садржаје.

Ако оставимо по страни упитну писменост овог Захтева и потпуни бесмисао питања која се у њему постављају, као струковно удружење професора српског језика и књижевности морамо да реагујемо, јер су нам се јавиле колеге, председници стручних већа, од којих директори траже да одговоре на овај Захтев.

Директори школа који очекују од наших колега да одговарају на овакве захтеве додатно понижавају просветне раднике и сами раде на даљем урушавању просветног система.

Драге наше колеге, молимо вас да не одговарате на овај и сличне захтеве било које синдикалне организације, јер то нисте дужни. Ако Синдикат запослених у полицији буде сазнао која је то институција Републике Србије надлежна да донесе одлуку да роман Доротеј уђе у школски програм, онда ће можда и добити одговор на нека од својих питања.