Март, месец српског језика: Морфологија → игра → Python // Занимљива фразеологија: бакрачи, андраци, трице и кучине

Март, месец српског језика: Морфологија → игра → Python // Занимљива фразеологија: бакрачи, андраци, трице и кучине

Придружите нам се на затварању манифестације Март, месец српског језика где вас чекају још два предавања наших наставника и сарадника са Катедре за српски језик. Доц. др Данило Алексић ће у предавању „Морфологија → игра → Python” говорити о језичкој игри SET® која тестира познавање српске морфологије и творбе речи. Током предавања, он ће по први пут представити свој рачунарски програм за играње ове игре.

На предавању „Занимљива фразеологија: бакрачи, андраци, трице и кучине” наслов је предавања мср Ненада Крцића који ће говорити о фразеологизмима који су свима познати, али који садрже неке мање познате или непознате речи. У питању су речи које се углавном и не користе ван ових израза, из чега се види како фразеологија чува сећање на неке предмете или појаве из наше културе и историје. Такође, сазнаћете зашто година плаче, ко је Максим из познатог израза и које фразеологизме данас погрешно изговарамо.

Манифестацију ће званично затворити наша проф. др Рајна Драгићевић. Предавања су отвореног типа и могу им присуствовати сви који су заинтересовани за језичка питања.