Поводом финансирања вебинара „Савремени изазови наставе српског као завичајног језикаˮ

Друштво за српски језик и књижевност Србије, као што је најављено, одржаће бесплатан вебинар за наставнике српског језика као завичајног (22. октобра 2021) под насловом Савремени изазови наставе српског као завичајног језика ‒ проблем тзв. „комбинованих” одељења.

Намера Друштва за српски језик и књижевност Србије била је да се његове активности прошире тако што би се организовали и стручни семинари намењени наставницима српског као завичајног језика. Сматрали смо да се, стицајем немилих околности, српска дијаспора увећава и да наставницима који предају српски језик као завичајни треба пружити посебну подршку.

Тако смо у јуну ове године организовали вебинар уз подршку Завода за унапређивање образовања и васпитања. Одзив учесника био је одличан: присуствовало му је 58 колега са пет континената, из шеснаест земаља. Реакције наставника биле су позитивне и подстицајне, па смо одлучили да и даље наставимо са радом на том пољу.

Да бисмо обезбедили средстава за други вебинар, јавили смо се на Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Нажалост, одбијени смо, премда је наше потраживање било знатно мање од неких других чији су пројекти на овом конкурсу прихваћени. Упркос великој пропаганди у вези са учењем српског језика и очувању ћирилице, држава није имала слуха за Друштво за српски језик и књижевност Србије, институцију која се бави унапређивањем наставе српског језика и књижевности још од 1910. године.

Стога смо одлучили да овај семинар организујемо од сопствених средстава, а да убудуће тражимо подршку од других институција, које ће препознати вредности за које се залажемо.