Одлука о одржавању такмичења у 2020/2021. школској години

Поштоване колегинице и колеге,

Управа Друштва за српски језик и књижевност Србије је, настојећи да што свестраније сагледа специфичне околности које ове године прате организацију школских такмичења, предузела низ поступака пре доношења коначне одлуке. О свим поступцима сте обавештени, али ћемо ипак дати њихов кратак преглед.

Након што су нам се обратиле многе колеге, као и представници неколико институција (устаљених домаћина такмичења) са којима сарађујемо, изражавајући неспремност да због тешке епидемиолошке ситуације учествују у организацији такмичења, замолили смо представнике подружница да анкетирају своје чланство у вези са назначеним проблемом. До уговореног датума, 7. фебруара 2021. године, резултате анкете је послало 17 подружница. Тринаест подружница изјаснило се против организовања такмичења: подружнице у Београду, Новом Саду (Сремски и Јужнобачки округ), Шапцу (Мачвански округ), Краљеву (Рашки округ), Крагујевцу (Шумадијски округ), Ужицу (Златиборски округ), Нишу (Топлички, Нишавски и Пиротски округ), Крушевцу (Расински округ), Љигу (Колубарски округ), Лесковцу (Јабланички округ), Врњачкој Бањи (Рашки округ), као и две подружнице на Косову. У Подружници „Сава Мркаљ” у Суботици резултати анкете су „нерешени” (50% колега изјаснило се за организацију такмичења). Три подружнице биле су за извођење такмичења: подружнице у Смедереву (Подунавски округ) и Сомбору (Западнобачки округ), док се подружница у Чачку (Моравички округ) изјаснила за одржавање школског такмичења, а за остале нивое јесу за уколико Друштво за српски језик и књижевност Србије „не иступи са ставом другачијим”.

Пошто је Министарство просвете Републике Србије партнерска институција у организовању такмичења, председник и заменик Друштва су се у више наврата писмено и усмено консултовали са представницима Министарства у вези са овим питањем. Такође, консултације су обављане и са председницима других стручних друштава, чији су ставови били различити. На крају смо апеловали на надлежне у Министарству да размотре и предложе неки адекватнији облик такмичења чијим спровођењем би потенцијални епидемиолошки ризици били предупређени или сведени на најмању меру.

Из Министарства просвете нам је упућено писмо 19. фебруара 2021. године. У њему је Друштво обавештено о одговрајућим закључцима и упутствима са 39. Седнице Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 Владе Републике Србије у вези са организовањем и остваривањем наставе у основним и средњим школама. Наглашено је, између осталог, да је „у циљу заштите најбољег интереса ученика посебно важно организовати такмичења за четврти разред средње и осми разред основне школе, јер резултати ових такмичења доприносе бодовању ученика при упису у наредни образовни ниво”.

Свесни смо да ниједно од могућих решења није добро, па смо трагали за неким које би било компромисно. Покушали смо да донесемо одлуку уважавајући:

  • мишљење чланова Друштва;
  • ставове Министарства просвете;
  • интересе ученика чији пласман на такмичењима може утицати на успешност при упису на виши образовни ниво.

На основу свега овог, Управа Друштва за српски језик и књижевност Србије (председник, заменик председника и четири потпредседника Друштва) донела је одлуку да се према раније усвојеном календару оба такмичења (Такмичење из српског језика и језичке културе и Књижевна олимпијада) одрже само за ученике осмог разреда основне школе и ученике четвртог разреда средње школе. У текућој школској години Друштво није у могућности да одржи такмичења за остале разреде основне и средње школе.

Управа Друштва за српски језик и књижевност Србије