Одговор на ПРОТЕСТ / ДОПИС / ОТВОРЕНО ПИСМО

На адресу Друштва за српски језик и књижевност Србије стигло је отворено, мада непотписано, писмо у којем се износе добронамерне примедбе и сугестије у вези са организацијом двају такмичења. Како су у писму таксативно наведени проблеми, одговорићемо на њих:

  1. На такмичењима у организацији Друштва годишње учествује око 40.000 ученика на свим нивоима, те спадају међу најмасовнија такмичења у Србији. До републичког нивоа такмичења стижу најбољи, а и по том броју, који се лако може проверити, наша такмичења су међу најмасовнијима.
  2. У писму је са правом истакнуто да календар, али додајемо и сатницу, такмичења не одређује Друштво већ надлежно Министарство. Термини појединих такмичења морају се поклапати, а Министарство је изашло у сусрет Друштву и потрудило се да се наша такмичења буду истовремено углавном са такмичењима из природних наука (физика, хемија и сл.), а ређе из хуманистичких (историје и сл.). Морамо вас овом приликом подсетити и на одлуку Министарства да се ученик може такмичити на максимално ДВА такмичења годишње, што је потврђено и ове године на састанцима председника друштава са надлежнима у Министарству, а што се веома често не поштује у пракси. У отвореном писму се истовремено негодује и код решења када су два такмичења у истом дану, али и када се такмичење одложи за наредни дан. Немогуће је пронаћи треће решење, али би и њега морало донети Министарство, а не Друштво.
  3. Одговорно тврдимо да су у време одржавања свих такмичења, не само ове већ сваке године, чланови централне комисије Друштва дежурали у Друштву у назначеним терминима и одговарали на телефонске позиве. Они морају указати на погрешне и тачне одговоре, и то раде у складу са својим научним и наставним ауторитетом, уз позивање на релевантну литературу.
  4. На приговоре у вези са бодовањем одређених одговора на такмичењима централна комисија Друштва одговора чим они стигну, а дешава се да поједина писма упућена класичном поштом веома касно стигну до Друштва. Баш због тога ове године смо променили систем слања жалби, увели обрасце доступне на сајту Друштва и електронску комуникацију, а на све приспеле жалбе са општинских такмичења већ смо одговорили.
  5. Приликом организације републичког такмичења у Тршићу, малобројни присутни чланови управе Друштва дужни су да у времену од 9.00 до 17.30: провере учионице и присуство дежурних професора и пристиглих ученика, одрже састанак са свим дежурним професорима, поделе тестове дежурним професорима, обиђу све учионице током израде теста и провере регуларност такмичења, уз помоћ професора прегледају све тестове и ураде њихову ревизију, дешифрују све тестове, направе ранг-листе свих учесника такмичења, испишу дипломе и селектирају награде за ученике и професоре, прочитају имена награђених и поделе награде, израде билтен у електронској и штампаној форми, поделе билтене и организују повратак аутобуса у Београд. Не треба заборавити и да је присутним професорима годинама организован излет до манастира Троноша, а и да су ученици више пута организовано вођени у Вукову спомен-кућу. За више од тога, нарочито за гостовања позоришних представа, недостају средства, која Друштво као непрофитабилна организација нема.
  6. Свесни смо да су наставници и професори српског језика у школама препотерећени. Број наших наступа у жељи да поправимо статус наставника и професора српског језика и књижевности у Министарству просвете, Националном просветном савету и медијима није мали, и лако се може документовати. Не треба заборавити ни чињеницу да су управо чланови нашег Друштва, као чланови различитих тела и организација, пресудно допринели очувању броја часова Српског језика и књижевности у средњим стручним школама, као и укупном дигнитету наставе и њених традиционалних вредности.
  7. Подржавамо иницијативу да се покрене трибина у вези са свим питањима организације такмичења. Такву трибину смо, уосталом, и сами најавили на Зимском семинару у јануару 2015, током којег је и Катарина Беговић, управо аутор тестова, организовала добро посећену радионицу у вези са формулацијама питања на такмичењима из српског језика и језичке културе. Сличних излагања било је и током свих протеклих годинана Зимском семинару, у шта се свако лако може уверити увидом у теме пленарних предавања и радионица. Термин овогодишње трибине одредићемо на првом састанку Управе Друштва и објавити га на сајту Друштва. На трибини ћемо отворити сва наведена питања у вези са организацијом такмичења, од система бодовања и броја ученика на школским, општинским, окружним и републичким такмичењима, преко организовања културних активности и система увида у тестове на републичким такмичењима, све до могућности организовања републичког такмичења за ученике шестог разреда.
  8. Понављање теста на општинском такмичењу из српског језика и језичке културе за 8. разред нити је омашка нити последица одсуства квалификованих састављача тестова. Напротив, учињено је то у циљу врло аргументованог одговора на оптужбе које стижу од некомпетентних јавних личности да се у школама све лошије ради и да су знања ученика из српског језика и језичке културе све слабија. Такви нетачни и недобронамерни судови све су чешћи и у нашим медијима, о чему у Друштву постоји обимна документација. Анализа резултата тадашњег и овогодишњег такмичења на општинском нивоу ученика завршног разреда основне школе даје нам поуздане, релевантне аргументе за даље расправе. Добронамеран чин никога није могао повредити, нити је то био циљ, а најмање ученике.
  9. Коначно, ваља подвући да наше Друштво ради без професионалаца, за разлику од неких других сличних друштава. Током последњих двадесетак година организовали смо огроман број бесплатних семинара по читавој Србији, као и више трибина и округлих столова. Објављујемо два часописа (Књижевност и језик и Свет речи) и тестове са такмичења, имамо најрепрезентативнију филолошку штампану продукцију у Србији, са више од педесет књига престижних српских научника. Током овог периода, додајмо, добили смо и више угледних признања за наш рад на очувању и неговању српског језика, књижевности и културе. За многе пропусте у образовном систему, којих има, Друштво није криво, али прихватамо одговорност и обавезу да се уочени пропусти у организацији такмичења исправе и да она тако постану боља. У том циљу, свака добронамерна сугестија и примедба нам је драгоцена, а много је примера да смо их и до сада узимали у обзир. Стога позивамо све заинтересоване на трибину која ће ускоро бити организована, као и на даљу сарадњу у интересу ученика и наставе Српског језика и књижевности на свим нивоима.

 

Београд, 20. март 2015.

проф. др Александар Милановић

Председник Друштва за српски језик и књижевност Србије