Ново издање: Тестови са Књижевне олимпијаде

Драги ученици и професори,Testovi sa knjizevne olimpijade korica

Пред вама је ново издање Друштва за српски језик и књижевност Србије, које прати његове напоре да унапреди знања и постигнућа свих учесника у настави српског језика и књижевности на основношколском и средњошколском нивоу образовања.

Оно обухвата тестове и решења тестова који су припремани у циљу одржавања такмичења из књижевности – Књижевне олимпијаде – током школске 2012/2013. и 2013/2014. године, и то на општинском, окружном (градском) и републичком рангу. Након две године одржавања, ово такмичење подстакло је многе ученике да се више заинтересују за садржаје из српског језика и књижевности и можемо са задовољством рећи да је, уз традиционално такмичење из српског језика и језичке културе, много допринело популаризацији ових садржаја и у основној и у средњој школи.

У изради задатака и њихових решења који су пред вама учествовао је велики број наших колега – доц. др Милан Алексић, асс. мср Мина Ђурић, проф. др Бранка Јакшић Провчи, асс. мср Горан Коруновић, проф. др Зона Мркаљ, проф. др Зорица Несторовић, доц. др Славко Петаковић, проф. др Оливера Радуловић, асс. мр Наташа Станковић Шошо, проф. др Бошко Сувајџић – на чему им се Друштво још једном најсрдачније захваљује.

Овом приликом напомињемо да су сви задаци и њихова решења прошли још једну рецензију те да се овде објављују уз уважавање и примењивање свих драгоцених сугестија рецензената који су их за ову прилику прегледали и којима дугујемо велику захвалност. Посебну пажњу скрећемо на систем бодовања у тестовима за такмичења на свим ранговима у школској 2012/2013. години, када је постојало бодовање и са пола бода у одређеним задацима. Овај систем бодовања је измењен за такмичења одржана у школској 2013/2014 години па је тако одобрено само оцењивање целим бодовима и тај принцип ће важити и убудуће.

У нади да ћете са задовољством решавати ове тестове, унапређујући своје знање, подстичући у себи жељу за кретањем у васколиком пољу књижевности – српске и светске, откривајући лепоту уметничког исказа и идејног плана књижевних дела, усавршавајући се у правилном коришћењу књижевнотеоријских термина као и савладавању књижевноисторијских кретања домаће и светске литературе – њихових магистралних и маргиналних линија, желимо вам пуно успеха у наредним такмичењима уз чувену максиму: „Није важно победити, важно је учествовати!“

Ваше Друштво за српски језик и књижевност Србије