ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштоване колеге,

Из различитих извора (наставници, родитељи, председници подружница), обавештени смо да се говори да ће Окружно такмичење из српског језика и језичке културе за ученике основних школа, које је предвиђено за 9. април 2017. у 10 ч. бити померено. ТА ИНФОРМАЦИЈА НИЈЕ ТАЧНА. ОВО ТАКМИЧЕЊЕ ПОЧИЊЕ У НЕДЕЉУ У 10 ч.

У међувремену смо сазнали да ће Републичко такмичење из физике, које је Календаром Министарство просвете предвиђено за 9. април од 14 ч, бити померено на 10 ч. и тако се преклопити са нашим Такмичењем из српског језика и језичке културе. Покушали смо да добијемо председника Друштва физичара Србије да бисмо питали о чему се ради, али се на телефон тог Друштва, наведен на њиховом сајту, данима нико не јавља.

Затим смо звали Министарство просвете, проф. др Милку Андрић, задужену за Календар такмичења и добили обавештење да Министарство није дало дозволу Друштву физичара Србије да помере њихово такмичење на 10 ч, тј. да Друштво физичара ту дозволу није ни тражило, јер се руководило сатницом из претходних година.

Пошто Такмичење из српског језика и језичке културе почиње у недељу, 9. априла у 10 ч, није могуће да ученици који се такмиче у истом термину из физике на Републичком такмичењу у Шапцу раде тест из српског после теста из физике, тј. од 12 ч. У данашње време, тестови се могу фотографисати  и проследити телефоном, те би такав приступ извођењу такмичења био нерегуларан и цело такмичење би било доведено у питање.

Једино што наше Друштво може да учини, уколико Друштво физичара помери своје такмичење у 12 ч. јесте да омогући ученицима из свих крајева Србије који су се пласирали на Републичко такмичење из физике, полагање теста из српског језика у некој од школа у Шапцу, где је Окружно такмичење иначе планирано да се одржи. Ако ово буде случај, спискови тих ученика се морају проследити Подружници Друштва у Шапцу.

 

Председник Друштва за српски језик и књижевност Србије

Проф. др Зона Мркаљ